Хаварије, Обавештења|

Саопштење за јавност

Поштовани Грађани,

Поводом информација о неисправности воде за пиће у Инђији која се пласира путем појединих портала дајемо следеће информације:

Здравствена и хигијенска исправност воде за пиће у општини Инђија врши се од стране стручних лица Завода за јавно здравље Сремска Митровица. Стручна лица Завода за јавно здравље Сремска Митровица врше узорковање и анализу воде за пиће, израду извештаја о испитивању и израду специјалистичких мишљења о хигијенској исправности узорака воде за пиће из водоводне мреже
ЈКП „Водовод и канализација“ Инђија.

Извештај о здравственој и хигијенској исправности воде у периоду од 2019. до
2022. године:
1. У Општини Инђија, током 2019. године извршено је укупно 598 анализа воде за пиће. Микробиолошка исправност је утврђена у 91,1% контролисаних узорака, а физичко-хемијска у 97,2% контролисаних узорака.
2. У Општини Инђија, током 2020. године извршено је укупно 630 анализа воде за пиће. Микробиолошка исправност је утврђена у 94 % контролисаних узорака, а физичко-хемијска у 95,5 % контролисаних узорака.
3. У Општини Инђија, током 2021. године извршено је укупно 618 анализа воде за пиће. Микробиолошка исправност је утврђена у 91,26 % контролисаних узорака, а физичко-хемијска у 95 % контролисаних узорака.
4. У Општини Инђија, током 2022. године извршено је укупно 610 анализа воде за пиће. Микробиолошка исправност је утврђена у 92,3 % контролисаних узорака, а физичко-хемијска у 93,77 % контролисаних узорака.

ЈКП „Водовод и канализација“ Инђија је под сталним санитарним надзором као и сви водоводи у Републици Србији. Сви извештаји о испитивању воде од Завода за јавно здравље Сремска Митровица достављају се надлежној санитарној инспекцији. У случају да постоји одступање резултата анализе воде од Правилника о хигијенској исправности воде за пиће, надлежна инспекција предузима мере у складу са својим овлашћењима. Санитарна инспекција је такође надлежна и да забрани употребу воде за пиће у случају значајног одступања исправности воде од Правилником прописаних вредности, што се није догодило од 2016. године до данас.

У прилог претходно наведеног напомињемо да се редовно врше анализе и у Предшколској установи у Инђији и да је исправност воде у складу са Правилником што опет оцену даје Завод за јавно здравље Сремска Митровица. Поред тога имамо и индустријске потрошаче као што су Јувитана, Терра продуцтион, Индомие, Гомбит и други који у свом технолошком процесу производње користе нашу воду и нису имали никада проблем са исправошћу наше воде.

Независна студија Института за јавно здравље „Батут“ Београд која је рађена 2019. године и која је имала за циљ проверу квалитета и исправности воде на територији Аутономне покрајине Војводине је показала да је вода исправна само у 10 општина од 42 узорковане општине. Међу општинама у којима је утврђена исправност воде налази се и општина Инђија.

Политика и брига о грађанима није дечја игра као што нису и коментари по друштвеним мрежама оних који су 2014. године имали забрану воде за пиће због неисправности.

Одговорност је оно што је нама од грађана поверено и у складу са тим се и понашамо за разлику од њих који су крили неисправност воде од грађана Инђије. Они који пласирају неистине и збуњују јавност нека објасне зашто су имали неисправну воду и забрану коришћења воде за пиће. У прилогу достављамо последње резултате узорковања и анализе воде.

С поштовањем,

ЈКП “Водовод и канализација“
Инђија

Цомментс аре цлосед.

Цлосе Сеарцх Wиндоw